Team Kwispelmaatje

Even voorstellen

Ik ben Manon en voor mij is het duidelijk…

Na 20 jaar in de zorg te hebben gewerkt, wist ik: mens en dier is mijn passie. Vooral kinderen/jongeren en de hond zijn een fantastische combinatie! Juist als het allemaal niet zo makkelijk gaat of er extra ondersteuning nodig is. 

Vanaf 2019 heb ik verschillende opleidingen en trainingen gevolgd op het gebied van therapiehond begeleiding en het coachen van kinderen met de inzet van de hond als co-coach. 

Met de start van KwispelMaatje mag ik doen waar ik energie van krijg en waar ik enorm blij van word! 

Ik hoop als team samen met de hond uw kind te mogen begeleiden om net dat beetje extra te bereiken waardoor zij kunnen groeien en ontwikkelen!

Met ons kan uw kind net dat ene stapje vooruit zetten, een cadeautje voor de rest van het leven!

Team KwispelMaatje

Team KwispelMaatje helpt uw kind vooruit door ervaringsgericht te laten leren: leren door te doen en ervaren door te voelen! 

Een hond oordeelt niet, reageert op jouw gevoel en zorgt voor ontspanning en vrolijkheid. Ook geeft een hond een “maatje-gevoel”, onvoorwaardelijke steun en leidt het de aandacht af terwijl je ondertussen toch echt keihard aan jezelf werkt.

Met elkaar net dat ene stapje vooruit zetten, daar streven wij naar!

Diesel team KwispelMaatje

Diesel is een 6-jarige labradoodle. Hij is een doener, erg duidelijk en als hij iets niet snapt laat hij dat merken.

Diesel vindt het erg leuk om samen te werken. Hij is betrouwbaar en is een hele goede “spiegel”.

Diesel is van Andre en Wilma. 

Ik ben dan ook enorm blij en dankbaar dat ik Diesel voor KwispelMaatje in mag zetten!

Sam is de 4 jarige Friese Stabij van Gert en Ellen. Hij  is rustig en betrouwbaar. Ook bij jonge kinderen voelt hij zich op zijn gemak. 

Samenwerken, zo nu en dan de clown uithangen en met zijn bal spelen is wat hij erg leuk vindt.

Sam zal af en toe bij jonge of angstige kinderen ingezet worden. Waarvoor dank!

Milo is mijn eigen 1-jarige Schafpudel. Hij is nog jong en mag nog leren. Hij is leuk, grappig, onstuimig en enthousiast en krijgt de tijd om te groeien.

Hij vindt alles en iedereen leuk, heeft duidelijke grenzen nodig en is gek op snoepjes.

Wanneer hij er klaar voor is, zal hij ingezet gaan worden in de trajecten van KwispelMaatje!

Meest gestelde vragen

Therapiehonden kunnen worden ingezet in verschillende situaties om mensen gerust te stellen, te ondersteunen of te stimuleren.

Het contact met een therapiehond maakt het gemakkelijker om jezelf open te stellen, waardoor er sneller progressie wordt geboekt in een coaching/therapie.

Een therapiehond helpt alleen al door er “te zijn”. De inzet van de hond zorgt ervoor dat het kind zich meer op zijn gemak voelt, de sfeer beter is en de nervositeit minder is. Je ziet verandering in de houding van het kind/de jongere/volwassene bij aanwezigheid van de hond. Hierdoor praat men al veel makkelijker. Door over de hond te praten, komt er makkelijker een gesprek op gang.

De hond spiegelt jou als mens. Je wordt met je eigen gedrag geconfronteerd. Hierdoor krijg je de kans om ervaringsgericht te leren! Leren door te doen (wat gebeurt er bij de inzet van bijvoorbeeld ander gedrag?) En te voelen (wat doet dit met je?)

Door de inzet van de therapiehond als co-coach, worden hierdoor sneller stappen gezet in de groeiprocessen van de ontwikkeling.

Een goede therapiehond moet voldoen aan een bepaald aantal eisen/vaardigheden. De opleiding is afhankelijk van waar hij ingezet gaat worden. De hond moet een rustig karakter hebben, stabiel zijn en niet gemakkelijk gestoord kunnen worden. Hij moet tegen een stootje kunnen, rustig snoepjes aan kunnen pakken en moet goed kunnen functioneren bij verschillende soorten gedrag van mensen.

Er zijn geen beperkingen m.b.t. ras of grootte, waardoor zowel kleine als grote viervoeters in aanmerking kunnen komen voor een opleiding tot therapiehond. Er wordt vooral gekeken naar het karakter, het ras met de daarbij behorende raskenmerken en het uiteindelijke doel/waarvoor de hond ingezet gaat worden.

Contact met een therapiehond heeft voordelen. Dit blijkt uit de vele onderzoeken die hierover gedaan zijn. Het aaien van de hond en de samenwerking met de hond, kunnen bijvoorbeeld leiden tot verlaging van de bloeddruk en stimuleert het vrijkomen van oxytocine (knuffelhormoon) bij zowel de mens als bij de hond. Dit heeft een positief effect op de gezondheid. 

Door het inzetten van de hond als co-coach kunnen stress en andere problemen verminderen. Een coach/therapeut kan waardevolle informatie halen uit het gedrag van de hond, wat kan worden gebruikt in het verdere verloop van een traject.

Een therapiehond begrijpt niet waarover wordt gesproken, waardoor een coach/therapeut gewoon mondeling zijn observaties met de client kan delen, zonder dat de hond zijn toekomstige gedrag hierop gaat aanpassen.

Er zijn nog veel meer voordelen van een therapiehond (zie o.a. alle kopjes van de “meest gestelde vragen”.)

Hier zijn enkel een aantal belangrijke voordelen beschreven.

Door het zelf te ervaren wordt dit vanzelf duidelijk!

AAI

AAI staat voor Animal Assisted Intervention. Samenwerkingsvormen en activiteiten met dieren in een ondersteunende rol staan hierbij  centraal. 

KwispelMaatje werkt met honden. Honden bieden een luisterend oor, zijn altijd eerlijk en kunnen een goede spiegel zijn voor een ieder. 

Door actief bezig te zijn met de hond, maken negatieve gevoelens van onzekerheid, angst en wantrouwen plaats voor zelfvertrouwen en weerbaarheid.

Een hond is dan ook de perfecte partner om mee samen te werken. 

meest gestelde vragen

"Ik ben er van overtuigd dat mens en dier elkaar prachtige lessen kunnen leren! Door de verbinding tussen hond en kind of jongere, kan er een stap vooruit gezet worden in het groeien van hun persoonlijke ontwikkeling".